• -
  • avhburakmemisgmail.com

Anlaşmalı Boşanma Davaları

Anlaşmalı boşanma, evlilik birliği içerisindeki karı ve kocanın ortaklaşa karar alarak evlilik birliğini sonlandırmaya karar vermeleri ve buna ilişkin boşanma davası açmalarıdır.

Anlaşmalı Boşanma Davaları

Anlaşmalı boşanma, evlilik birliği içerisindeki karı ve kocanın ortaklaşa karar alarak evlilik birliğini sonlandırmaya karar vermeleri ve buna ilişkin boşanma davası açmalarıdır.

Anlaşmalı Boşanma Şartları Nelerdir?

4721 sayılı Türk Medeni Kanun’u uyarınca anlaşmalı boşanma için bazı şartlar öngörülmüştür. Bu şartlar ise şu şekildedir:1- Eşlerin anlaşmalı boşanma yolu ile evlilik birliğini sona erdirmek istemeleri halinde eşlerin en az 1 yıl evli kalmış olmaları gerekmektedir. 1 yıldan daha az süren evliliklerde anlaşmalı boşanma mümkün değildir. 1 yıldan daha az süreli evli olan eşler ancak çekişmeli boşanma davası açarak evlilik birliğini sona erdirebilirler.2- Anlaşmalı boşanma davası için eşler, boşanmanın maddi ve manevi tüm hukuki sonuçlarında uzlaşmış olmalıdırlar. Bu uzlaşma ise eşler arasında düzenlenecek “anlaşmalı boşanma protokolü” ile düzenlenir. 3- Anlaşmalı boşanma davası açıldıktan sonra yapılacak duruşmaya her iki eşinde katılması zorunludur. Her iki eşte duruşma esnasında mahkeme önünde anlaşmalı olarak boşanmak istediklerini beyan etmeli ve eşler arasında düzenlenen “anlaşmalı boşanma protokolü”nü kabul ettiklerini de beyan etmelidirler.

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nedir?

Anlaşmalı Boşanma Protokolü içerisinde;

  • Eşlerin ortak çocuklarının velayetinin hangi eşin alacağı ve velayeti alamayan diğer eşin çocuk ile görüşme zamanları,
  • Eşlerin evlilik birliği içerisinde birlikte edindiği malların paylaşımın ne şekilde olacağı,
  • Boşanma sonrası eğer ödenmesi kararlaştırılmışsa maddi ve manevi tazminat tutarları,
  • Boşanma sonrası eğer ödenmesi kararlaştırılmışsa eş ve çocuğa ödenecek nafaka tutarları,

gibi çok önemli hususlar yer alır.Anlaşmalı boşanma protokolü ile eşler bakımından maddi ve manevi birçok yükümlülükler getirilmesi mümkün olup, bu konuda uzman avukatlar tarafından hazırlanması tarafların haklarını korumak adına yaralı olacaktır. Ayrıca belirtmek gerekir ki, aynı hukuki sebeple tekrar boşanma davası açılabilmesi için 3 yıl beklenmesi gerekmekte olup, bir avukattan hukuki destek alınması önem arz etmektedir.

 

Anlaşmalı Boşanma Davası Hangi Mahkemede Açılır?

Anlaşmalı boşanma davası, eşlerin birlikte en son 6 ay içerisinde ikamet ettikleri Aile Mahkemesi’nde açılmaktadır. Aile Mahkemesinin bulunmadığı yerlerde ise anlaşmalı boşanma davası Asliye Hukuk Mahkeme’sinde açılacaktır.

Anlaşmalı Boşanma Davasının Hukuki Sonuçları Nelerdir?

Anlaşmalı boşanma davasının sonuçlanmasıyla birlikte eşler hukuken boşanmışlar ve eş olarak birbirlerine karşı hukuki yükümlülükleri sona ermiş olur. Ayrıca eşler arasında düzenlenen “anlaşmalı boşanma protokolü” de hukuken yürürlüğe girmiştir. Anlaşmalı boşanma davasının sonuçlanmasıyla birlikte ilgili protokol uyarınca eşlere yüklenen yükümlülüklerin yerine getirilmesi hukuken talep edilebilir.Anlaşmalı boşanma davasıyla ilgili olarak avukatlık hizmetlerimiz bakımından bilgi almak için iletişim kısmında yer alan bilgilerden bizimle iletişime geçebilirsiniz.